torsdag, december 20, 2007

Ojämställd 20-års jubilar

Igår såg jag reprisen av “På Spåret” med Sven och Stina Wollter i ena laget och Karin Hübinette och Stefan Holm det andra laget och som alltidär det eviga Triple & Touch där för att förpesta min tillvaro. Den här gången gjorde det en tolkning av Louise Hoffstens “Let the best man win”, vilket i sig var helt harmlöst, neutralt och tråkigt ända tills de kom till någon form av crescendo där de skulle peppa deltagarna. Från Ken och Göran munnar hör man “Kom igen Sven!” och “Kom igen Stefan!”, Stina och ... hade de totalt glömt bort. Självklart gick detta obemärkt förbi men jag kan inte låta bli att ifrågasätta hur jobbigt det hade varit att bara nämna övriga deltagare också, när de ändå var igång. Eller skita i det helt och hållet.
Jag är fullt medvetan om att låte heter “Let the best man win” och det kanske uppstår vissa problem att omtolka den till “Let the best man and woman win” eller “Let the best contesters win”. I och med att det är ett uttryck som härstammar från en tid då sammhället kanske inte var riktigt lika medvetet om jämställdhetsfrågor och allmänt folkvett så måste man inse att man i detta fall handlar om en vilken-som-helst-person. Då ärdet inte speciellt svårt att räkna ut, även för två gammelsvenska föredettingar till studiomusiker, hur fel det är när man bara inkluderar den manliga sidan av deltagarna.
Vi snackar trots allt familjeunderhållning à la Sveriges television. Det är inte helt okej med sådana tabbar, även om det kanske bara var jag som tänkte på det. Med all säkerhet tänkte i alla fall inte Ingvar Oldsberg eller Björn Hellberg på det. Inte verkade varken Dresinen eller Första klass tänka på det heller. Var är Claes Elfsberg när man behöver honom? Public Service borde faktiskt ha en tittarombudsman(/kvinna).

Inga kommentarer: